Ahmet Özdemir

CENGİZ YILDIRIM VE AŞIK VEYSEL

Şarkışla’nın âşıkları ile ünlü Emlek Yöresinde, kültürel zenginliği ve geçmişi olan aydın köylerden Beyyurdu’nda, 17. Yüzyıl ozanlarından Kul Mehmet’ten günümüze kadar onlarca halk ozanı nefes aldı, nefes verdi. Bunlar arasında Âşık Murteza’yı, Sefil Kamber’i sayabiliriz. 

Kul Mehmet, bir şiirinde Emlek yöresini anlatırken şöyle diyor:
“Ala tay verdim ören yerime
Beyyurdu’nda kemler gelmez serime
Dağ başında karlar yağdı erime
Kal şimdi vatanım Emlak illeri…”

Aşağıda çalışmalarından söz edeceğim Araştırmacı yazar Cengiz Yıldırım 1954 yılında, birçok halk ozanının yetiştiği kadim Beyyurdu köyünde doğdu. Özellikle edebiyat ve tarihin çeşitli dönem ve konularında eğitim gördü. Kendini yetiştirdi. Sivil toplum örgütlerinde ve siyasi partilerde görevler yaptı.

Cengiz Yıldırım’ın üzerinde çalıştığı, araştırmalar yaptığı konuların biri, Emlek yöresinin Söbalan, yeni adıyla Sivrialan köyünden Aşık Veysel üzerine oldu.
Özetle Aşık Veysel’in hayatını, âşıklığını, evliliklerini, son dönemlerini ve ölümünü içeren kitabı üç yıl önce yayınlandı.

Âşık Veysel kitabının ilk bölümünde, dünyaya gelişi, ad alışı, soyunun nereden geldiği, çocukluğu, gözlerini kaybedişi, sazla tanışması, ve cephe gerisinde kalışının üzüntüleri gibi konuları işlemiş.

Cengiz Yıldırım, Aşık Veysel etkinliklerini ayrı bir alt bölümde tasnif etmiş. Birinci Sivas Aşıklar Bayramı’nda Veysel’in keşfedilişi, Halkevlerinin işlevi, Veysel’de Atatürk sevgisi, O’nu görmek arzusu, köy enstitülerinde görevi ve Veysel’e etkileri ayrıntılı bir şekilde anlatılmış.

Aşık Veysel için yapılan jübileler ve “Karanlık Dünyam” filmi macerası meraklıların ilgisini çekebilir. Veysel’e “Vatanı Hizmet Tertibi”nden maaş bağlanması, yoldaşları, Gülhane Parkına dikilen heykelinin geçirdiği serüven, evinin müze haline getirilişi gibi konular, kitabın birinci bölümünün satır başları oldu.

Cengiz Yıldırım’ın Aşık Veysel kitabının ikinci bölümü “Âşık Veysel’in Günlük Yaşamı Sanatı Gelenekteki Yeri Kişiliği İnancı” başlığını taşıyor. Detaylarında günlük yaşamından kesitler, şiirlerini nasıl yazdığı, etkilendiği ve etkilediği âşıklar, kişiliği ve toplumculuğu, yetiştiği ortamlar gibi konular anlatılmış.

Aşıklık geleneği içindeki yeri ve şiirlerinin özellikleri de bu bölümün konuları arasında yer alıyor.

Kitabın son bölümünde Aşık Veysel’e ilişkin anılar anılara, onunla yapılmış röportajlara, onunla ilgili yurt içindeki ve dışındaki yayınlara yer verilmiş. 

Sevgili Hemşerim Cengiz Yıldırım’ın “Aşık Veysel” çalışması pek çok bilinmeyene ışık tutuyor. Artı değerleri çok. Bir iki yerde Ahmet Özdemir adının da geçmiş olması, benim açımdan kitabın artı değerlerinden biri. .

Sevgili Hemşerim Cengiz Yıldırım eline, yüreğine sağlık, yeni eserler beklerim. 

Ahmet Özdemir
Gazeteci Yazar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Genel Sayman 

Related Articles

Yasal Uyarılar